Filter by:
Thursday, 19 October 2017

ChocStory Deel 1: De cacaoboom

20151016_chocstory_deel_1

Superlekker chocola en natuurlijk superleuk dat je bij ons je eigen chocolade kan samenstellen maar voordat die heerlijke warme, vloeibare choco hier bij ons in het chocoladelab de machine uit komt lopen heeft deze al een hele reis doorstaan. We nemen je stap voor stap mee in deze reis zodat we straks allemaal weten waar die lekkere chocoladereep nou echt vandaan komt.

This is where the magic begins

bron: http://bhsworldlitopedia.wikispaces.com/Chocolate

De cacaoboom a.k.a. Theobroma Cacao, een prachtige groene boom die alleen groeit in de warme en vochtige gebieden op de evenaar. Om precies te zijn tussen 10°N en 10°S.
waargroeitcacao_bron_www.fhamers.nl

Hoewel de meningen verdeeld zijn over de oorsprong van de boom (van het Amazone regenwoud in Brazilië tot aan Mexico) heeft wetenschappelijk bewijs meer en meer aan getoond dat ‘the magic really started’ in de Ulúa vallei in Honduras.

Vandaag de dag wordt cacao wereldwijd geteeld in een smalle strook rond de evenaar in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Een lekker plekje in de schaduw

Temperaturen tussen de 20°C en 35°C en een hoge luchtvochtigheid daar is Theobroma Cacao gek op, maar harde wind dat vindt de cacaoboom daarentegen niet zo leuk en hij staat ook niet graag in de brandende zon. Daarnaast moet de boom ook goed beschermd worden tegen ziektes en ongedierte, dit is vooral de eerste vijf jaar erg belangrijk. De kleine boompjes worden daarom vaak aan de voet van een grote boom geplaatst, bijvoorbeeld aan de voet van een grote bananenboom of ene mooie grote palm. Op deze manier staat het boompje lekker in de schaduw en heeft het geen last van de zon.

Een cacaoboom kan, als die een beetje zijn best doet en lekker in de vrije natuur staat, wel 15 meter hoog worden! Op de plantages worden de bomen echter gesnoeid zodat ze ongeveer 4 meter hoog blijven. Dit is veel handiger want zo kunnen de vruchten (cacaobonen) makkelijk worden geplukt.

De cacaovrucht

cacaoboom_chocstarDe stam van de cacaoboom heeft op ongeveer 1 meter van de grond een paar grote takken en daarboven de zogenaamde bladerkroon. De cacaoboom bloeit in twee cycli van 6 maanden en het hele jaar door. Duizenden witte (vrouwelijk) en roze (mannelijk) minuscule bloemen met vijf blaadjes versieren de stam en takken. Deze bloempjes kunnen na een aantal jaar (vanaf het 5de/6de levensjaar) uitgroeien tot een vrucht. Lang niet alle bloempjes groeien uit tot een vrucht, want slechts enkele zullen bevrucht worden, en ook niet meer dan veertig zullen zich dan ook ontwikkelen tot cacaovruchten.

De cacaovruchten hangen met een korte steel direct aan de stam. Deze gele vruchten hebben de vorm van een rugbybal en zijn zo'n 20 centimeter lang. In iedere vrucht zitten 30 tot 40 zaden. En om die zaden, daar gaat het uiteindelijk want dit zijn nou de cacaobonen die uiteindelijk verwerkt worden tot cacao!

Soorten bomen

Er zijn drie verschillende soorten cacaobomen. De bomen die je vandaag de dag tegenkomt op de plantages zijn afstammelingen van deze soorten die meestal gekweekt zijn en hun eigen bijzondere eigenschappen hebben:

Criollo aka ‘de prins van de cacaobonen’. Deze boom produceert vruchten met een zeer dunne schil. De cacao van deze vruchten heeft een zeer bleke kleur en een uniek verfijnd aroma. Deze variëteit brengt kleine oogsten voort en is derhalve zeer fragiel.

Forastero is een sterker stoere boom die makkelijker te cultiveren is en die grotere oogsten oplevert. De cacaovruchten hebben een dikkere schil en een ruwer, sterker aroma. De cacao van de Forastero bonen staat bekend als ‘bulk cacao’ omdat ze de chocolade een typisch herkenbaar basisaroma geven. Deze cacao vormt dan ook het basis-ingrediënt van de meeste chocolades en bedraagt vaak 80% van het cacaomengsel (zo ook die van de CHOCSTAR chocolade).

Trinitario is een kruising van de Criollo en de Forastero en heeft daarom kenmerken van beide bomen. De cacao van deze boom heeft een sterk maar relatief verfijnd aroma en de boom is eenvoudig te cultiveren.

Een gemiddelde cacaoboom geeft 25 jaar vruchten, na deze 25 jaar is helaas zijn rol op de plantage uitgespeeld en wordt de boom vervangen door een jongere exemplaar.

De oogst

Na zes maanden zijn de cacaovruchten volgroeid en van groen naar geel – oranje verkleurd, dit is moment dat ze geoogst kunnen worden. Hier vertellen we je volgende week meer over in Deel 2 van de Chocstory #tobecontinued.

Bronnen: http://www.callebaut.com/benl/chocophilia/van-cacao-tot-chocolade/cacaoteelt, http://www.fhamers.nl/de-onzichtbare-hand-en-de-cacaomarkt/ , http://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/94385-waar-komt-chocolade-vandaan.html , http://bhsworldlitopedia.wikispaces.com/Chocolate

20151016_chocstory_deel_1
Geef een reactie
uniek & handgemaaktUNIEK & HANDGEMAAKT speciaal voor jou
Luxe cadeauverpakkingLUXE CADEAUVERPAKKING & brievenbusproof
Luxe cadeauverpakkingEERLIJKE chocolade
KlantenserviceHulp nodig? info@chocstar.nl
Bezig met laden...
Cookies zijn natuurlijk lekker in de choco maar ook belangrijk voor het optimaal gebruik van deze site en om je beter van dienst te kunnen zijn maken we dan ook gebruik van Cookies. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies. Meer info.