Filter by:
Friday, 28 July 2017

Chocstory Deel 2: De cacao oogst

cacaooogst_chocstar

Na zes maanden bloeien zijn de cacaovruchten volgroeid en hebben ze een mooi geel jasje en zijn ze klaar om geplukt te worden en kan de oogst starten.
De oogst gebeurt tweemaal per jaar. In de meeste Afrikaanse landen zoals Ivoorkust gebeurt het grootste deel van de oogst tussen oktober en maart en de tussenoogst tussen mei en augustus.

Oogst

cacaooogst_bron_foto_callebaut_1 cacaooogst_bron_foto_callebaut_2

Het oogsten van cacao is zwaar en gevaarlijk handmatig werk. De vruchten worden met scherpe kapmessen (machetes) met grote voorzichtigheid, zonder de takken te beschadigen, losgesneden van de stam of takken. De cacaovruchten rijpen verder enkele dagen na de oogst waarna de buitenschil wordt geopend met dezelfde grote hakmessen. Dit wordt gedaan met een zeer precieze snijbeweging, want de bonen mogen natuurlijk niet beschadigd worden.
In elke cacaovrucht zitten ongeveer 25 tot 50 eivormige, kleur- en geurloze zaden. De zaden zijn verdeeld over langwerpige rijen en verpakt in een zoet, een beetje naar lychees smakend, wit vruchtvlees.

Fermenteren

cacaooogst_bron_foto_callebaut_3 cacaooogst_bron_foto_callebaut_4

Nadat het vruchtvlees met de kostbare cacaobonen uit de vruchten is gehaald en verzameld is in grote manden of houten troggen kan het oh zo belangrijke fermentatieproces beginnen. Dit wil zeggen dat de cacaobonen, afhankelijk van het type, gedurende vijf tot negen dagen zullen gisten. Afgedekt met bananenbladeren liggend op de grond of in bakken kan het vruchtvlees en de zaden broeien of wel fermenteren. Onder de bladeren loopt de temperatuur op tot ongeveer 45° Celsius waardoor de bonen zich los kunnen maken van het vruchtvlees. De gisting is belangrijk aangezien dit proces er voor zorgt dat de bonen verkleuren van beige naar bruin/paars, minder bitter worden en hun aroma ontwikkelen.

Drogen

cacaooogst_bron_foto_callebaut_5 cacaooogst_bron_foto_callebaut_6

Na het fermenteren moeten de bonen worden gedroogd. Lekker in het zonnetje uitgespreid liggen de bonen gedurende ongeveer zes dagen te drogen. De bonen worden regelmatig omgedraaid zodat ze slechts een fractie van hun vochtigheid (± 3%) behouden. Ook het drogen is een zorgvuldig proces en moet goed gebeuren zodat het gistingsproces gestopt wordt en rotting tijdens proces voorkomen kan worden. De gedroogde bonen zien er ongeveer uit als groot uitgevallen tuinbonen, maar dan gerimpeld, hard en bruin.

Opslag en klaar maken voor transport

cacaooogst_bron_foto_callebaut_9 cacaooogst_bron_foto_callebaut_8

Als de bonen droog zijn, brengen de cacaoboeren hun kostbare oogst naar een inzamelcentrum. Hier worden de bonen gereinigd en gesorteerd op grootte en kwaliteit. Van de oogst van iedere boer wordt een staal van 100 bonen opengesneden. De inhoud van de bonen wordt geclassificeerd en de batch krijgt een kwaliteitscode. Na het sorteren volgt de verpakking in balen. Deze balen worden in de productielanden opgeslagen in magazijnen totdat de partij verkocht is aan een cacaofabrikant. Als de partij verkocht is op de beurs dan wordt de partij verscheept.

Transport

cacaooogst_bron_foto_callebaut_11 cacaooogst_bron_foto_callebaut_10

Duizenden zakken cacao worden van het inzamelpunt naar enorme opslagruimtes gebracht, waar de oorsprong zorgvuldig wordt geregistreerd en gecontroleerd. Na een nog een kwaliteitscontrole worden de zakken getransporteerd over de gehele wereld, waaronder de Callebaut fabriek waar de CHOCSTAR choco wordt gemaakt. Wat er in die fabriek gebeurt daar vertellen we je binnenkort meer over in Deel 3 van de Chocstory #tobecontinued.

Bittere nasmaak

utz-logofairtrade_logo

Het grootste probleem in de cacaoteelt is niet de milieubelasting maar de armoede van de cacaoboeren. De cacaoboeren werken heel hard maar krijgen helaas vaak niet het geldbedrag dat zij horen te verdienen. Voor de kleinschalige cacaoboeren is het moeilijk genoeg geld te verdienen met hun cacao.

Keurmerken voor eerlijke handel, zoals Fair Trade Max Havelaar, UTZ certified cacao dragen bij aan een eerlijke en goede prijs voor de cacaoboeren en zorgen ervoor dat de chocolade verantwoord en duurzaam is geproduceerd. (De chocolade die wij gebruiken voor de vervaardiging van jouw gepersonaliseerde chocoladereep is fair Trade gecertificeerd.) Naast de bekende keurmerken zetten de cacaofabrikanten zelf ook programma’s op om duurzame cacaoteelt te bevorderen en armoede onder de cacaoboeren, zo heeft Callebaut het Growing Great Chocolate Program. Initiatieven zoals de Groene Sint en de slaafvrije chocolade van onze con-collega’s van Tony Chocolonely hebben ervoor gezorgd dat fair trade chocolade anno 2015 gelukkig de norm is. Echter kunnen deze cacaokeurmerken en initiatieven de armoede en uitbuiting in de cacaoteelt niet volledig uitbannen, het is dan ook belangrijk dat we met z’n allen kritisch blijven en blijven strijden voor eerlijke handel!

Cacaoboer proeft chocola

Metropolis kwam vorig jaar met een reportage over cacaoboer N'Da Alphonse die al jaren cacao verbouwt, maar nog nooit chocola van dichtbij heeft gezien, laat staan geproefd. In Ivoorkust, de grootste exporteur van cacaobonen ter wereld, is chocola vrijwel niet te krijgen. Wat gebeurt er als N'Da een stuk chocola proeft, voor het eerst in zijn leven? Bekijk het ontroerende, en confronterende filmpje hieronder.

Bronnen & foto's: http://www.callebaut.com/benl/chocophilia/van-cacao-tot-chocolade/cacaoteelt.

cacao_boom_CHOCSTAR_2
Geef een reactie
uniek & handgemaaktUNIEK & HANDGEMAAKT speciaal voor jou
Luxe cadeauverpakkingLUXE CADEAUVERPAKKING & brievenbusproof
Luxe cadeauverpakkingEERLIJKE chocolade
KlantenserviceHulp nodig? info@chocstar.nl
Bezig met laden...
Cookies zijn natuurlijk lekker in de choco maar ook belangrijk voor het optimaal gebruik van deze site en om je beter van dienst te kunnen zijn maken we dan ook gebruik van Cookies. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies. Meer info.