Filter by:
Friday, 21 September 2018

#chocuspocus lava cake

We hebben een nieuwe superlekkere last-minute choco: de Salted Caramel (eerlijke Belgische melkchocolade met karamelblokjes, stukjes karamel chocolade en zeezout)! En om dit te vieren (en in de salted caramel sfeer te blijven) delen we een hemels #chocuspocus recept voor een zo ware lava cake van chocolade met salted caramel! #nomnomnom

Wat heb je nodig?

 

Voor de caramelpasta:

  • blikje gecondenseerde melk
  • pannetje waar blik goed in past
  • gaspitje/fornuis

 

Voor de lava cake (6 kleine cakejes):

  • 100 gram pure chocolade callets (70,4%)
  • 100 gram boter
  • 2 hele eieren en 2 eierdooiers
  • beetje fijngemalen zout
  • grof zeezout
  • 50 gram suiker
  • 25 gram bloem
  • 6 eetlepels caramelpasta (de rest kun je op je boterham smeren, door de yoghurt doen of serveren bij vanille & chocolade ijs… YES!)

 

Benodigdheden voor het bereiden & opdienen:

  • voorverwarmde oven op 200 graden
  • 6 kleine taart- of muffinvormpjes / ovenschaaltjes (of bijv. een ovenbestendig koffiekopje kan ook)
  • pannetje met heet water + schaal voor au-bain-marie smelten
  • mes om de cakejes mee los te halen
  • serveerbord(jes)
  • een klein beetje poedersuiker / optioneel, ter decoratie

 Hoe lang ben je er druk mee?

3 uur voorbereiden (caramelcreme), 15 minuutjes bereiden en 10 minuten in de oven.

 Hoe maak je de caramelcreme?

  • Plaats het gesloten blikje gecondenseerde melk in een pan.
  • Vul het pannetje met water tot het blik geheel onder water staat.
  • Zet het vuur op middelhoog vuur en laat dit drie uur zacht koken. Let er op dat het blik onder water blijft.
  • Giet na drie uur het water af en laat het blikje helemaal afkoelen (voorzichtig, heet!)
  • Na ongeveer een half uurtje kun je het blik open maken en goed doorroeren.
  • Tadaa! Easypeasy stap 1 is klaar.

Tip! Je kunt de creme al maanden van te voren maken, deze is namelijk goed houdbaar in de koelkast (als je 'm gesloten houdt). Dat scheelt je weer wat voorbereidingstijd!

Hoe maak je de salted-caramel-lava-cake?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Smelt de chocolade en boter au-bain-marie (verwarm in het steelpannetje warm water en zet hier een hittebestendige schaal op met de pure chocolade en boter tot dit een vloeibaar, glanzend geheel is) en breng op smaak met een beetje zeezout. Laat rustig afkoelen (maar niet hard worden!).
  • Klop ondertussen de eieren met de suiker tot een luchtige en romige massa.
  • Giet de chocolade erdoor en daarna de bloem en roer dit tot een mooi geheel.
  • Vet alle vormpjes in met boter of olie en giet het chocoladebeslag tot ongeveer de helft er in.
  • Meng de caramelcreme met een theelepel grof zeezout en giet tot ongeveer ¾ de schaaltjes hiermee vol.
  • Top de schaaltjes af met het chocolademengsel en zet ze ongeveer 10 minuutjes in de oven (tot de bovenste laag gaar is).
  • Haal de cakejes los met een mes of ander scherp voorwerp en leg ze op hun kop op een bordje.
  • Bestrooi met poedersuiker (en eventueel) een beetje zout.
  • En, hè, wat vervelend; wacht niet te lang met het eten van de cake, anders stolt de lava.

YUM!

Geef een reactie
uniek & handgemaaktUNIEK & HANDGEMAAKT speciaal voor jou
Luxe cadeauverpakkingLUXE CADEAUVERPAKKING & brievenbusproof
Luxe cadeauverpakkingEERLIJKE chocolade
KlantenserviceHulp nodig? info@chocstar.nl
Bezig met laden...
Cookies zijn natuurlijk lekker in de choco maar ook belangrijk voor het optimaal gebruik van deze site en om je beter van dienst te kunnen zijn maken we dan ook gebruik van Cookies. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies. Meer info.