Filter by:
Thursday, 21 November 2019

De geschiedenis van Salted Caramel

Waar komt die overheerlijke combinatie van zoet en zout (salted caramel) nu eigenlijk vandaan?

Boter met fleur de sel uit Guérande, een flinke dosis room en een beetje suiker; ‘caramel au beurre salé’ oftewel gezouten karamel. Onweerstaanbaar lekker! Maar waar komt deze verslavend lekkernij eigenlijk vandaan? Uit Frankrijk, Bretagne om precies te zijn waar chocolatier Henri Le Roux na maanden experimenteren in 1977 goud (of eigenlijk boter) sloeg met een recept dat hem voor eens en altijd zou onderscheiden van andere chocolatiers; gezouten boter caramel.

Het was niet zo gek dat juist Le Roux met deze ontdekking kwam aangezien de beste monsieur in Bretagne woonde. Waarom? Daarvoor moeten we iets verder terug in de tijd, het jaar 1343 welteverstaan. Dat was het jaar dat koning Filip VI van Valois een speciale belasting invoerde op het zout: de zogenaamde  “gabelle”. Dit resulteerde in het gebruik van ongezouten boter in heel Frankrijk, behálve in Bretagne. Bretagne was namelijk vrijgesteld van deze speciale zouttaks en bleef dus volop gezouten boter maken. Terug naar Le Roux, hij vond het dan ook belangrijk dat hij dat ingrediënt wilde benadrukken aangezien dit iets was waar de regio om bekend stond. Het kostte wat testen maar voor het eindresultaat wordt hij ook vandaag de dag nog volop geprezen: een gezouten boterkaramel met een unieke textuur door het gebruik van gemalen noten. De uitvinding leverde hem in 1980 de prijs "Best Sweet in France" op (een prijs die wordt uitgereikt door de Salon international de la confiserie in Parijs). (Bron: www.chocolatleroux.eu)

Anno 2019 zien we de salted caramel combinatie terug in menig lekkernij, van saus tot lolly en van ijsje tot aan chocoladereep. Ook wij hebben een heerlijke salted caramel chocolade. En je kunt natuurlijk ook zelf een gezouten karamel combinatie maken door tijdens het ontwerpen van jouw chocoladecadeau stukjes caramel en zeezout toe te voegen.

Oh en om het feestje compleet te maken hebben we ook een lekker en easypeasy recept van salted caramel voor je opgesnord, deze delen we vrijdag! Lekker over een bolletje vanille ijs, over je brownies of in de yoghurt. Multifunctioneel. :)

Bon appétit!

De historie van salted caramel
Geef een reactie
uniek & handgemaaktUNIEK & HANDGEMAAKT speciaal voor jou
Luxe cadeauverpakkingLUXE GIFT BOX & brievenbusproof
Luxe cadeauverpakkingEERLIJKE chocolade
KlantenserviceHulp nodig? info@chocstar.nl
Bezig met laden...
Cookies zijn natuurlijk lekker in de choco maar ook belangrijk voor het optimaal gebruik van deze site en om je beter van dienst te kunnen zijn maken we dan ook gebruik van Cookies. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies. Meer info.